tag:blogger.com,1999:blog-60274055971990504582024-02-19T05:35:08.154-08:00Lulkowododawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.comBlogger124125tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-4492100084352818152014-03-28T07:18:00.001-07:002014-03-28T07:18:22.686-07:00Koktajl pomidorowo-selerowy<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1 szklanka soku pomidorowego<br />
3 łodygi selera naciowego<br />
1/2 pęczku koperku<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób wykonania</span></span><br />
<br />
Wszystkie składniki zmiksować.dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-14120588264642354872014-03-28T06:57:00.004-07:002014-03-28T06:57:48.383-07:00Koktajl jabłkowo-selerowy<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1 jabłko<br />
3 łodygi selera naciowego<br />
1 szklanka wody<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób wykonania</span></span><br />
<br />
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki zmiksować.dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-73985163043729659222014-03-28T06:24:00.001-07:002014-03-28T06:24:45.307-07:00Kurczak worcester<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
4 piersi z kurczaka<br />
250 ml jogurtu naturalnego<br />
4 łyżki sosu worcester<br />
suszony tymianek<br />
bułka tarta<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób wykonania:</span></span><br />
<br />
Piersi umyć, usuń błony. Przekroić na pół w poprzek, następnie grubszą część wzdłuż. Jogurt wymieszać z sosem worcester, w misce dokładnie wymieszać z kurczakiem. Odstawić na noc do lodówki. <br />
Bułkę tartą wymieszać z tymiankiem. Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty, tak aby zostało jej jak najwięcej. Panierować w bułce tartej i układać na blaszce z papierem do pieczenia.<br />
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.<br />
<br />
Wychodzi: 4 porcjedodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-58105101720927671742014-03-28T05:59:00.002-07:002014-03-28T05:59:44.488-07:00Polędwiczki w marynacieKolejny przepis z bloga <a href="http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/" target="_blank">Co mi w duszy gra.</a><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
60 dag polędwiczek drobiowych<br />
olej do smażenia<br />
<br />
Marynata:<br />
2 cebule<br />
2 ząbki czosnku<br />
1 łyżeczka kurkumy<br />
1/2 łyżeczki pieprzu<br />
1 łyżeczka soli<br />
2 łyżki oleju<br />
2,5 łyżki miodu<br />
2 łyżki musztardy<br />
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób wykonania:</span></span><br />
<br />
Cebulę obrać i pokroić w pióra. W misce wymieszać składniki marynaty i cebulę, dodać umyte polędwiczki. Odstawić do lodówki na noc.<br />
Polędwiczki smażyć z obu stron na dużym ogniu (po 1-2 minuty z każdej strony). Zmniejszyć ogień, wlać pozostałą marynatę i dusić jeszcze 5-10 minut.<br />
<br />
Wychodzi: 4-6 porcjidodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-43589776293910734392014-03-28T05:26:00.003-07:002014-03-28T05:26:44.076-07:00Królik z pieczarkami<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1 królik<br />
1 kg małych pieczarek<br />
2 cebule<br />
kilka ząbków czosnku<br />
ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowce<br />
posiekany świeży rozmaryn<br />
bulion<br />
śmietana kremówka<br />
olej i masło do smażenia<br />
sól, pieprz<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Królika podzielić na porcje, oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić sola i pieprzem, odstawić na chwilę. Obsmażyć na dużym ogniu, dodać przyprawy i zioła, zalac bulionem i dusić ok 1,5 godziny. Cebulę obrać i posiekać, pieczarki obrać. Zeszklić cebulę na maśle, dodać pieczarki, przyprawić sola i pieprzem i chwilę smażyć. Wlać śmietanę i dodać do królika na ok 15 min przed końcem duszenia.<br />
<br />
Wychodzi: 4-6 porcji<br />
<br />
Uwagi: Do duszenia królika można dolać szklankę białego wina.dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-8676270645469790192013-12-29T03:51:00.000-08:002013-12-29T03:51:00.097-08:00Marynowane kotlety schabowe<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Składniki</span></span><br />
<br />
10 kotletów ze schabu<br />
sól, pieprz<br />
olej do smażenia <br />
<br />
Marynata:<br />
3 jajka<br />
3 łyżki mąki ziemniaczanej<br />
3 łyżeczki majeranku<br />
4 ząbki czosnku<br />
3 łyżki keczupu<br />
1 łyżka musztrady<br />
5 łyżek oleju<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób wykonania </span></span><br />
<br />
Kotlety delikatnie utłuc (nie mają być cienko rozbite), posolić i popieprzyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć mięso. Odstawić do lodówki na 3-5 dni.<br />
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety (nie otrzepujemy z marynaty, powinno jej zostać na mięsie jak najwięcej). Po obsmażeniu z obu stron dusimy jeszcze 5-10 minut na małym ogniu.<br />
<br />
Wychodzi 5 porcjidodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-3697316045444519692013-12-29T03:39:00.003-08:002013-12-29T03:41:03.772-08:00Nalewka świąteczna<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
6 pomarańczy<br />
3/4 szklanki cukru<br />
1 laska wanilii<br />
1 kawałek kory cynamonu<br />
kilka goździków<br />
300 ml spirytusu 70%<br />
300 ml wody<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Pomarańcze umyć i sparzyć. Z 4 pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z wszystkich pomarańczy. Do garnka wlać wodę, sok, cukier, skórkę pomarańczową, połamaną korę cynamonu, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.Wlać spirytus. Przecedzić przez gęste sito, dodać korę cynamonu i wanilię i odstawić na 5 dni w zamkniętym naczyniu. Codziennie wstrząsać. Po 5 dniach powtórnie przecedzić i wlać do butelki.<br />
Nalewka nie powinna za długo stać bo robi się gorzka.<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-41427510842383185682013-12-29T03:34:00.000-08:002013-12-29T03:34:04.567-08:00Turecka zupa z czerwonej soczewicy<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1,5 l bulionu<br />
2 cebule<br />
4 małe ziemniaki<br />
1 szklanka czerwonej soczewicy<br />
1 marchew<br />
2 łyżki koncentratu pomidorowego<br />
2 ząbki czosnku<br />
masło klarowane<br />
sól, pieprz, tymianek<br />
można dodać też ostrą paprykę, miętę, kminek<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;"><br /></span></span>
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Soczewice umyć, zalać wodą i odstawić na ok. pół godziny. Warzywa umyć, obrać i pokroić. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę, następnie dodać marchew i ziemniaki i zalać bulionem. Jak warzywa będą prawie miękkie dodać soczewicę. Gotować jeszcze 15 min. Całość zmiksować, dodać koncentrat i przyprawy.<br />
<br />
Wychodzi: 6-8 porcjidodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-19874198785853413942013-12-29T03:28:00.001-08:002013-12-29T03:28:20.163-08:00Duszona cielęcina<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
800g cielęciny na pieczeń<br />
2 marchewki<br />
1 cebula<br />
2 ząbki czosnku<br />
2-3 suszone grzybki<br />
3 ziarenka ziela angielskiego<br />
4 ziarenka pieprzu<br />
2 listki laurowe<br />
sól, pieprz<br />
mąka<br />
masło klarowane <br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Cielęcinę umyć, usunąć włókna, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i mąką i obsmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. W dużym rondlu podsmażyć cebulę, marchew i czosnek. Oprószyć mąką. Wlać dwie szklanki wody, włożyć mięso i przyprawy. Dusić 1-1,5h, w razie potrzeby podlewać wodą.<br />
<br />
Wychodzi: 6 porcji<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-10502626175290074462013-12-08T03:41:00.002-08:002013-12-08T03:41:41.939-08:00Pieczony kurczak na słodko<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki:</span></span><br />
<br />
1 świeży kurczak<br />
2-3 twarde jabłka<br />
1 garść rodzynek<br />
4 łyżki płynnego miodu<br />
1/2 szklanki soku jabłkowego<br />
oliwa<br />
przyprawy: sól, słodka papryka, rozmaryn, majeranek<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania:</span></span><br />
<br />
Kurczaka oczyścić, umyć, natrzeć oliwą, solą, 2 łyżkami miodu i resztą przypraw. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ok. 10 kawałków odłożyć, resztę przekroić na pół, wymieszać z miodem i rodzynkami i włożyć do środka kurczaka. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, obłożyć jabłkami, posypać je majerankiem i wlać na dno sok jabłkowy. <br />
Piec ok 1,5h w temp. 180 stopni.dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-90405696695928653902013-11-14T06:20:00.000-08:002013-11-14T06:20:17.631-08:00Zupa serowaBardzo prosty sposób na niebanalną zupę<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
500 g serka topionego (śmietankowego albo ementalera)<br />
2 l bulionu warzywnego<br />
4 cebule<br />
4 ząbki czosnku<br />
oliwa <br />
natka pietruszki<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Do garnka wlać oliwę i zrumienić czosnek i cebulę. Wlać bulion i włożyć serki topione. Chwilę pogotować, mieszać, żeby serki się rozpuściły (ok 15 min). Zmiksować. Posypać posiekaną natką pietruszki.<br />
Podawać z grzankami.<br />
<br />
Wychodzi: 8 porcji<br />
<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-61366501081777097822013-11-14T05:07:00.003-08:002013-11-14T05:07:41.290-08:00Pieczone ziemniaki ze skrzydełkami z kurczakaBardzo proste i szybkie w wykonaniu danie, które podaję jak po pracy nie mam czasu na nic pracochłonnego.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1 kg ziemniaków<br />
1 kg skrzydełek z kurczaka<br />
marynata do kurczaka <br />
oliwa<br />
sól, pieprz<br />
przyprawy, czosnek, papryczka chili - wg gustu<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób wykonania</span></span><br />
<br />
Dzień wcześniej należy przygotować marynatę do kurczaka. Można użyć gotowej mieszanki albo samemu przygotować z oliwy i ulubionych ziół. Skrzydełka umyć, osuszyć i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki.<br />
Ziemniaki obrać, jeżeli są małe to pokroić w ćwiartkę, większe pokroić w kostkę.<br />
Na blaszkę wlać oliwę, wrzucić ziemniaki i przyprawić wg uznania. Na wierzch położyć skrzydełka, Można dodać czosnek, papryczkę chili, boczek czy inne ulubione dodatki. Dzięki temu za każdym razem danie może smakowac inaczej.<br />
Piec 20-30 min w 220 stopniach.<br />
<br />
Wychodzi: 4 porcjedodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-64259873053927405262013-11-13T12:44:00.004-08:002013-11-13T12:44:59.433-08:00Gulasz z dzikaSzukając kolejnych przepisów na dziczyznę trafiłam na świetnego bloga: <a href="http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/" target="_blank">Co mi w duszy gra</a>. Kilka przepisów sobie spisałam i na pewno będę je wypróbowywać. Dzisiaj pierwszy - na gulasz z dzika. Wyszedł przepyszny - polecam, naprawdę warto! Tu link do oryginalnego przepisu: <a href="http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/07/gulasz-z-dzika.html" target="_blank">Gulasz z dzika</a><br />
<br />
<span style="color: white; font-size: large;">Składniki:</span><br />
<br />
1 kg mięsa z dzika<br />
25 dag boczku<br />
2 średnie cebule<br />
2 ząbki czosnku<br />
2 marchewki<br />
1 pietruszka<br />
1 średni seler<br />
5 kawałków suszonych grzybów<br />
1 łyżeczka kolendry<br />
8 suszonych śliwek<br />
2/3 szklanki soku pomidorowego<br />
1 łyżka miodu<br />
2 łyżki musztardy<br />
sól, olej, masło<br />
Marynata:<br />
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina<br />
2 szklanki wody<br />
2 posiekane ząbki czosnku<br />
2 łyżeczki cukru<br />
12 rozgniecionych ziaren jałowca<br />
gałązka rozmarynu<br />
1 łyżeczka tymianku<br />
3 liście laurowe<br />
6 ziaren ziela angielskiego<br />
1 łyżka czarnego pieprzu<br />
<br />
<span style="color: white; font-size: large;">Sposób przygotowania:</span><br />
<br />
Wszystkie składniki marynaty połączyć w garnku, zagotować, zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć pokrojone w kostkę mięso na 24h.<br />
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć partiami mięso i przełożyć do dużego rondla. następnie na tej samej patelni obsmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek. Przełożyć do rondla a na patelnie wrzucić pokrojona w kostkę cebulę i czosnek. Przełożyć do rondla i na koniec na patelnię podsmażyć na odrobinie masła pokrojone w kostkę warzywa. Po chwili smażenia podlać sokiem pomidorowym i dusić ok 10 min. Wlać do rondla, dodać pokrojone śliwki, resztę składników i podlać 2 szklankami wody i pozostała marynatą (ja nie wlałam całej). Dusić do miękkości mięsa.<br />
Pod koniec duszenia sos można zagęścić za pomocą razowego chleba, ewentualnie mąką ale my wolimy bez tego zabiegu.<br />
<br />
Podawać z kluskami (kładzione, śląskie) albo pyzami drożdżowymi.<br />
<br />
Wychodzi: 6 porcji<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-166756648938775962013-10-03T06:34:00.003-07:002013-10-03T06:34:28.146-07:00Klopsiki drobiowe z kolendrą<br /><span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1/2 kg mielonego mięsa z kurczaka<br />
1 jajko<br />
garść posiekanej kolendry<br />
2 cebule szalotki<br />
2 łyżki bułki tartej<br />
sól, pieprz<br />
olej<br />
mąka kukurydziana<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Cebulę obrać i drobno posiekać. Kolendrę opłukać i posiekać. Mięso, cebulę, kolendrę, jajko i bułkę tartą dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Uformować nieduże kotlety.<br />
Na patelni rozgrzać olej.Kotlety obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rumiano.<br />
<br />
Wychodzi: 6 porcji<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-69146588678915818152013-10-03T06:26:00.002-07:002013-10-03T06:26:40.140-07:00Gulasz cielęcy w pomidorachKolejny cielak wylądował w zamrażarce, co zmusiło mnie do poszukiwania nowych sposobów na to mięso.<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Składniki:</span></span><br />
<br />
800 g cielęciny<br />
2 cebule szalotki<br />
2 ząbki czosnku<br />
3 marchewki<br />
700g passaty pomidorowej<br />
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina<br />
skórka starta z jednej cytryny<br />
1 łyżka bazylii<br />
1 łyżka tymianku<br />
oliwa<br />
mąka<br />
sól, pieprz<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Smażyć partiami na mocno rozgrzanej oliwie. <br />
Na tą samą patelnię wrzucić pokrojona szalotkę i drobno posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę smażyć. Włożyć mięso i przyprawić solą i pieprzem.<br />
Dodać przecier pomidorowy, wino, skórkę z cytryny i przyprawy. <br />
Dusić do miękkości mięsa.<br />
<br />
Wychodzi: 6 porcjidodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-63329055781533050082013-09-25T04:06:00.000-07:002013-09-25T04:06:06.423-07:00Makaron all'AmatricianaTego dania (tradycyjnie podawanego z makaronem bucatini) spróbowałam w Rzymie. W Lulkowie budzi kontrowersje - ma zdecydowanych fanów i średnich entuzjastów.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
150g boczku lub pancetty<br />
700 g passaty (to ze względu na to, że moje dzieci"nie lubią pomidorów, więc nie może być żadnych kawałków)<br />
stary ser Pecorino (można zastąpić parmezanem, ja czasami stosuję Gran Padano z Lidla) <br />
oliwa<br />
bazylia<br />
pieprz<br />
ulubiony makaron<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić boczek. Jak będzie rumiany a część tłuszczu się wytopi wlać passatę. Dodać kilka listów bazylii i pieprz. Dusić ok. 15 min. W między czasie ugotować makaron, wymieszać z sosem, udekorować bazylią i posypać obficie serem.<br />
<br />
Wychodzi: 4 porcje<br />
<br />
Przed dodaniem pomidorów można wlać ok 2/3 szklanki białego wina, pogotować ok 5 minut i wtedy dodać pomidory. Można też przyprawić papryczką chili.dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-10759116508882902942013-09-24T03:00:00.002-07:002013-09-24T03:00:44.610-07:00Wołowina a'la StrogonowWiem, że niektórzy uważają za błąd śmiertelny wszelkie odstępstwa od oryginalnego przepisu dlatego nazywam to danie a'la Strogonow (i wiem również że poprawnie ta nazwa powinna brzmieć Bouef Stroganow a powszechnie stosowana nazwa została przyjęta z błędem).<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1kg wołowiny<br />
30 dag pieczarek<br />
2 średnie cebule<br />
2 średnie ogórki kiszone<br />
1 łyżka musztardy<br />
1 łyżka koncentratu pomidorowego<br />
1/3 szklanki śmietany<br />
mąka <br />
sól, pieprz, olej<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na paseczki. Oprószyć mąką i smażyć partiami na gorącym oleju. Cebule obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na tej samej patelni na której smażyło się mięso. <br />
Do sporego rondla albo głębokiej patelni włożyć obsmażone mięso i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Podlać szklanką wody. Dusić ok. pół godziny na średnim ogniu. Dodać pokrojone w paseczki ogórki kiszone, musztardę i koncentrat i dusić do miękkości na wolnym ogniu (1-1,5h w zależności od jakości mięsa). W razie potrzeby podlewać wodą, tak aby mięso było przykryte. Pod koniec duszenia dwie łyżki sosu dodać do śmietany, wymieszać i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać.<br />
<br />
Wychodzi: 6-8 porcjidodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-85918159515937332362013-09-24T01:52:00.001-07:002013-09-24T01:52:31.999-07:00Orzeźwiający koktajl z ogórkówŚwietny na upały, ja najbardziej lubię jako dodatek do obiadu.<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;"><br /></span></span>
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1 kg zielonych ogórków (ja stosuję gruntowe)<br />
1/4 szklanki cukru<br />
1/2 szklanki wody<br />
1 cytryna<br />
kawałek imbiru<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Wodę zagotować z cukrem. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, sok z cytryny wycisnąć. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Odstawić do lodówki i mocno schłodzić.dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-74662709762677369032013-08-26T06:51:00.002-07:002013-08-26T06:51:56.869-07:00GazpaczoJa robię w trochę oszukany, uproszczony sposób<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1l soku pomidorowego<br />
1 kg zielonych ogórków<br />
2 papryki<br />
2 ząbki czosnku<br />
1 mała cebula<br />
1/2 szklanki oliwy<br />
1-2 łyżki octu winnego<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie składniki zmiksować.<br />
<br />
Wychodzi: 6-8 porcji<br />Świetnie smakuje z dodatkiem pokrojonego w kostki sera feta.dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-34327084821111256282013-07-15T06:52:00.002-07:002013-07-15T06:52:40.027-07:00Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej w sosie pomidorowymTo przepyszne danie jadła u dalekich znajomych. Na tyle dalekich, że głupio mi było wprost poprosić o przepis, ale coś tam podpytałam i wyszło całkiem nieźle.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
2 piersi z kurczaka<br />
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (opakowanie 100g)<br />
4 pomidory<br />
2 łyżki serka mascarpone<br />
kilka listków bazylii<br />
oliwa <br />
sól, pieprz, cukier<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.<br />
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i podzielić na 4 części: odciąć polędwiczkę, przekroić na pół a następnie grubszą część przekroić jeszcze w poprzek na pół. Wszystkie kawałki mięsa posolić (niezbyt obficie bo szynka jest słona), popieprzyć i zawinąć w plasterek szynki.<br />
Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i smażyć kurczaka, po minut z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię wrzucić pomidory i gotować chwilę na mocnym ogniu. Jak zaczną się rozpadać doprawić cukrem i bazylią, dodać mascarpone, wymieszać i włożyć z powrotem mięso i podgrzać jeszcze ok. 1 minuty.<br />
<br />
Wychodzi: 4 porcje<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-49421826973240968372013-07-15T06:38:00.004-07:002013-07-15T06:38:39.856-07:00Zupa ziemniaczna przecieranaŚwietna zupa na długie zimowe wieczory (a ja właśnie znalazłam kartkę z zanotowanym przepisem sprzed pół roku :) )<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1,5 litra wody<br />
750 dag ziemniaków<br />
30 dag wędzonego boczku<br />
włoszczyzna<br />
cebula<br />
3-4 suszone grzyby<br />
2 łyżki masła<br />
2 łyżki mąki<br />
majeranek<br />
sól, pieprz<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Włoszczyznę obrać i ugotować wraz z 2/3 boczku i suszonymi grzybami. Posolić. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę i dodać do przecedzonego wywaru. Jak ziemniaki będą miękkie zupę zmiksować malakserem. Osobna zrobić zasmażkę, rozprowadzić zupą a następnie wlać do garnka. Przyprawić do smaku.<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-46676647754384367552013-07-15T06:23:00.000-07:002013-07-15T06:23:10.470-07:00Kotlety mielone z dzikaDawno się tak nie umęczyłam jak podczas mielenia mięsa z dzika. Odłożyłam sobie ścinki, które mi zostały po dzieleniu półtuszy i radośnie zabrałam się za mielenie. Niestety nie przewidziałam, że mięso to ma dużo błon i co chwilę musiałam całą maszynkę rozmontowywać i czyścić sitko. Ale w końcu się udało i z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że było warto!<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;"><br /></span></span>
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki</span></span><br />
<br />
1 kg mielonego mięsa z dzika<br />
2 łyżeczki oregano<br />
1/2 łyżeczki tymianku<br />
1/2 łyżeczki rozmarynu<br />
1 łyżeczka octu winnego (czerwonego)<br />
1 spora cebula<br />
1 jajko<br />
4-5 łyżek bułki tartej<br />
smalec do smażenia <br />
sól, pieprz<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Cebulę drobno posikać. Dodać do mięsa, wsypać resztę składników i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Formować podłużne kotlety i smażyć na smalcu z obydwu stron.<br />
<br />
Wychodzi: <br />ok. 20 kotletówdodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-86880338776313335522013-07-09T06:42:00.000-07:002013-07-15T06:23:22.500-07:00PavlovaWyśmienity letni deser. Uwaga - szybko znika!<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;"><br /></span></span>
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Składniki:</span></span><br />
<br />
4 białka<br />
200 g cukru pudru<br />
1 łyżka octu winnego<br />
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej<br />
szczypta soli<br />
<br />
1 kremówka + 1 łyżka cukru pudru<br />
owoce (truskawki, jagody, maliny)<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;"><br /></span></span>
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Do przygotowania Pavlovy najlepiej użyć robota kuchennego. Białka należy bardzo długo ubijać. Ponoć nie można piany zepsuć zbyt długim ubijaniem (mi się jeszcze nie udało) a im dłużej się ją ubija tym większa pewność, że beza wyjdzie taka jaka ma być: chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku.<br />
Tak więc do robota wbijamy schłodzone białka i szczyptę soli. Ubijamy. Jak piana będzie prawie ubita dodajemy po trochę cukru. Ubijamy dalej ok 2-3 min, jak piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze ok 5 min.<br />
Na blaszce kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy pianę tworząc okrąg o średnicy ok 20 cm. Staramy się wykonać przy tym jak najmniej ruchów. Bezę pieczemy w 120 stopniach 1h20 min (łatwo zapamiętać :) ). Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia (nie otwieramy piekarnika!).<br />
<br />
Na schłodzoną bezę kładziemy ubitą śmietanę i dekorujemy owcami.<br />
<br />
Wychodzi: 4 porcjedodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-59449172060924633202013-05-15T06:51:00.003-07:002013-05-15T06:51:52.564-07:00Macaroni and cheeseTa klasyczna amerykańska potrawa funkcjonuje w Lulkowie pod oryginalną nazwą, bo przecież Lulki nie lubią sera :)<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Składniki</span></span><br />
<br />
Opakowanie drobnego makaronu (ja używam kolanek)<br />
2 łyżki masła<br />
2 łyżki mąki<br />
mleko<br />
starty na drobno żółty ser (1-2 garście)<br />
sól, gałka muszkatołowa<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Sposób przygotowania</span></span><br />
<br />
Makaron ugotować. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, chwilę smażyć. Małymi partiami dolewać zimne mleko i intensywnie mieszać (najlepiej trzepaczką). Sos powinien mieć konsystencję płynną ale gęstą. Pod koniec wrzucić ser, mieszać tak długo jak się rozpuści. Doprawić do smaku.<br />
Makaron odcedzić, włożyć do miski, wlać sos i dokładnie wymieszać.<br />
<br />
Wychodzi 4-6 porcji<br />
<br />dodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6027405597199050458.post-853888814447797262013-05-15T04:35:00.002-07:002013-05-15T04:35:53.796-07:00Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowymEkspresowe i jednocześnie bardzo eleganckie danie. Świetne na szybką kolację dla dwojga.<br />
<br />
<span style="color: white;"><span style="font-size: large;">Składniki</span></span><br />
<br />
1 polędwiczka wieprzowa<br />
200g śmietany kremówki<br />
1 łyżka musztardy ziarnistej<br />
1 łyżka musztardy słodkiej (może być miodowa, ja użyłam bawarskiej)<br />
masło klarowane albo olej do smazenia<br />
sól, pieprz<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><span style="color: white;">Sposób wykonania</span></span><br />
<br />
W małym rondelku wymieszać śmietanę i musztardy. Podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając. <br />
Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry (ok. 1,5 cm) i delikatnie rozbić tępą stroną noża albo ugnieść palcami.<br />
Na rozgrzanym tłuszczy smażyć mięso z dwóch stron. Przyprawić po usmażeniu. Ułożyć na półmisku i polać sosem.<br />
<br />
Wychodzi: 4 porcjedodawihttp://www.blogger.com/profile/09096878057973705383noreply@blogger.com0