Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

To danie jest zdecydowanie najbardziej pracochłonne ale też najsmaczniejsze z trzech prezentowanych.

Składniki


2 średnie polędwiczki wieprzowe
4 marchewki
2 papryki
2 pory
1 puszka kiełków fasoli mung
1 puszka ananasów
2 łyżki octu winnego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
4 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
Olej do smażenia


Sposób przygotowania


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty: ocet, sos sojowy i chili, przyprawę. Zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki.
Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Por umyć, pokroić w plastry o grubości ½ cm. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Kiełki osączyć z zalewy.
W woku rozgrzać olej. Powinien być bardzo gorący. Wrzucić mięso, mieszać aż będzie obsmażone ze wszystkich stron. Dodać marchew, paprykę i pora. Smażyć 2-3 minuty. Dodać ananasa i kiełki, smażyć jeszcze 2 minuty.

Wychodzi: 10 porcji