Składniki
Zaczyn:
1,5 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
3 pełne szklanki mąki
3-4 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki ciepłego mleka
Sposób przygotowania
W słoiku wymieszać składniki zaczynu i odstawić (ja przygotowuję zaczyn rano, a bułki piekę wieczorem). Do miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto + zaczyn i ustawić na tryb wyrabiania ciasta. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce zanurzyć w mące i formować z ciasta kulki wielkości śliwki Renglody. Ułożyć na blaszce, przykryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć do wyrośnięcia (1-2h).
Piec w 150 stopniach ok 45 min
Wychodzi: ok. 12 bułeczek.