Uprzedzam, że to moja autorska wersja i wszystkich purystów kulinarnych z góry przepraszam.
Składniki
20 dag boczku
1 łyżka masła
0,5 l śmietany kremówki
starty parmezan
2-3 żółtka
makaron (tagliatelle, rurki, świderki - czy co kto lubi)
Sposób przygotowania
Wstawić wodę na makaron. Boczek pokroic w kostkę. Masło stopić, wrzucić boczek, chwilę smażyć. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron. Do miseczki odlać odrobinę śmietany, resztę wlać na patelnie z boczkiem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać parmezan.
Makaron odcedzić (nie przelewać zimną wodą) i wrzucić spowortem do garnka. Patelnie z sosem zdjąć z ognia, wlać pozostałą śmietanę roztrzepaną z żółtkami. Wymieszać i przelać do garnka z makaron. Wymieszać i gotowe :)