Carbonara

Pomysł przywieziony z wakacji gdzie chłopaki pokochały ten smak. Teraz jak tylko pytam co by chcieli zjeść to albo pada odpowiedź "długi makaron" albo własnie carbonara.
Uprzedzam, że to moja autorska wersja i wszystkich purystów kulinarnych z góry przepraszam.

Składniki


20 dag boczku
1 łyżka masła
0,5 l śmietany kremówki
starty parmezan
2-3 żółtka
makaron (tagliatelle, rurki, świderki - czy co kto lubi)

Sposób przygotowania


Wstawić wodę na makaron. Boczek pokroic w kostkę. Masło stopić, wrzucić boczek, chwilę smażyć. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron. Do miseczki odlać odrobinę śmietany, resztę wlać na patelnie z boczkiem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać parmezan.

Makaron odcedzić (nie przelewać zimną wodą) i wrzucić spowortem do garnka. Patelnie z sosem zdjąć z ognia, wlać pozostałą  śmietanę roztrzepaną z żółtkami. Wymieszać i przelać do garnka z makaron. Wymieszać i gotowe :)