Kurczak śródziemnomorski

Ostatnio miałam mały kryzys twórczy i wyszukałam kilka nowych przepisów. Nie wszystkie jeszcze wypróbowałam, ale już wiem, że niektóre na stałe wejdą do naszego jadłospisu.

Składniki


10 udek z kurczaka (nie całe podudzia tylko albo górna albo dolna część)
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 pomarańcza
1 puszka posiekanych pomidorów
3/4 szklanki bulionu.
ok. 6 suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
czarne oliwki
oliwa
świeży tymianek
sól, pieprz

Sposób przygotowania


Udka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

W głębokim dużym garnku na oliwie podsmażyć wyciśnięty czosnek, cebulę i paprykę. Dodać startą skórkę i sok z pomarańczy, bulion, pomidory z puszki i suszone oraz kilka gałązek tymianku (3-4). Doprowadzić do wrzenia, włożyć udka i dusić godzinę.
Podawać posypane czarnymi oliwkami i przybrane gałązkami tymianku.

Wychodzi: 5-6 porcji