Składniki
1 kg łopatki lub karkówki
1/2 kg świeżego boczku
1/2 kg wątróbek drobiowych
30 dag boczku wędzonego
włoszczyzna
2 cebule
2-3 bułki pszenne
8 jajek
1/2 szklanki orzechów pistacjowych (wyłuskanych)
Przyprawy:
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól
Przyprawy do moździerza:
łyżeczka gorczycy
5-6 ziaren jałowca
łyżeczka gorczycy
smalec do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania
Jeżeli dostaniemy chudy kawałek boczku to używamy karkówki, jeżeli boczek jest tłusty bierzemy łopatkę.
Mięso (boczek świeży i wędzony, karkówkę/łopatkę) kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na maśle. Dodajemy przekrojone na pół cebule i chwilę dusimy. Dodajemy wodę i obraną włoszczyznę oraz liść i ziele. Dusimy do miękkości (ok. 1h). Na maśle obsmażamy wątróbki. Wszystko studzimy. Wyjmujemy liść i ziele. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy całość wraz z bułkami namoczonymi w sosie od smażenia oraz orzechami pistacjowymi. W zależności od upodobań składniki mielimy 2-3 krotnie. Przyprawiamy przyprawami roztartymi w moździerzu oraz solą. Uwaga na przyprawy - po pieczeniu stają się bardziej wyczuwalne.
Dodajemy jajka i wyrabiamy masę. Nakładamy do wysmarowanych smalcem keksówek (do ok 3/4 wysokości) - z tej ilości wychodzą mi 2 duże i 1 mała keksówka.
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z żurawiną albo sosem żurawinowym.