Zapiekanka pasterska

Nie jest to oryginalny przepis, ale mocno spolszczony i uproszczony. Łatwo i szybko a jak smacznie!

Składniki


1/2 kg mięsa mielonego
2 niezbyt duże marchewki
1 cebula
500 ml przecieru pomidorowego
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
tarty parmezan
olej do smażenia
sól, pieprz

Sposób przygotowania


Ziemniaki obrać i ugotować.  Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać mielone mięso, przyprawić solą i pieprzem i chwilę smażyć. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do mięsa. Wlać przecier. Dusić do miękkości marchwi i mięsa, w razie potrzeby podlewać wodą.
Z ziemniaków, masła i mleka zrobić puszyste puree.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć ziemniaki. Posypać parmezanem.
Zapiekać 20 min w 180 stopniach.

Ja danie przygotowuję wieczorem poprzedniego dnia. Po powrocie z pracy wystarczy włożyć po piekarnika. Taką zimną zapiekankę trzeba piec ok 45 min.

Wychodzi: 4 porcje