Królik w śmietanie

Najnowszy eksperyment. Na początku chłopaki były nastawione bardzo negatywnie ("nie będę tego jadł!!!") ale zaskoczyli i tylu dokładek to dawno nie wołali :)

Składniki:

- 1 królik
- 2 cytryny
- 2 szalotki
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz, mąka
- masło klarowane

Sposób przygotowania:

Królika umyć, pokroić na części, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem. Cytryny wyszorować, pokroić na plasterki i obłożyć królika. Odstawić na noc do lodówki.
Cytryny zdjąć (kilka plasterków zachować, resztę wyrzucić), mięso oprószyć mąką i obsmażyć na maśle w dużym garnku o grubym dnie. Na samym początku ogień powinien być duży, potem przez 10 min smażyć jeszcze na średnim ogniu.
Szalotki obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać do królika. Wlać szklankę wody i zmniejszyć ogień. Dusić ok 1,5 h na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia wlać śmietanę i przyprawić sokiem z cytryny.

Wychodzi: 4-6 porcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz