Ekspresowe i jednocześnie bardzo eleganckie danie. Świetne na szybką kolację dla dwojga.
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
200g śmietany kremówki
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżka musztardy słodkiej (może być miodowa, ja użyłam bawarskiej)
masło klarowane albo olej do smazenia
sól, pieprz
Sposób wykonania
W małym rondelku wymieszać śmietanę i musztardy. Podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając.
Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry (ok. 1,5 cm) i delikatnie rozbić tępą stroną noża albo ugnieść palcami.
Na rozgrzanym tłuszczy smażyć mięso z dwóch stron. Przyprawić po usmażeniu. Ułożyć na półmisku i polać sosem.
Wychodzi: 4 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz