Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym

Ekspresowe i jednocześnie bardzo eleganckie danie. Świetne na szybką kolację dla dwojga.

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa
200g śmietany kremówki
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżka musztardy słodkiej (może być miodowa, ja użyłam bawarskiej)
masło klarowane albo olej do smazenia
sól, pieprz

Sposób wykonania

W małym rondelku wymieszać śmietanę i musztardy. Podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając.
Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry (ok. 1,5 cm) i delikatnie rozbić tępą stroną noża albo ugnieść palcami.
Na rozgrzanym tłuszczy smażyć mięso z dwóch stron. Przyprawić po usmażeniu. Ułożyć na półmisku i polać sosem.

Wychodzi: 4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz