Ta klasyczna amerykańska potrawa funkcjonuje w Lulkowie pod oryginalną nazwą, bo przecież Lulki nie lubią sera :)
Składniki
Opakowanie drobnego makaronu (ja używam kolanek)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
mleko
starty na drobno żółty ser (1-2 garście)
sól, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Makaron ugotować. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, chwilę smażyć. Małymi partiami dolewać zimne mleko i intensywnie mieszać (najlepiej trzepaczką). Sos powinien mieć konsystencję płynną ale gęstą. Pod koniec wrzucić ser, mieszać tak długo jak się rozpuści. Doprawić do smaku.
Makaron odcedzić, włożyć do miski, wlać sos i dokładnie wymieszać.
Wychodzi 4-6 porcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz