Macaroni and cheese

Ta klasyczna amerykańska potrawa funkcjonuje w Lulkowie pod oryginalną nazwą, bo przecież Lulki nie lubią sera :)

Składniki

Opakowanie drobnego makaronu (ja używam kolanek)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
mleko
starty na drobno żółty ser (1-2 garście)
sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Makaron ugotować. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, chwilę smażyć. Małymi partiami dolewać zimne mleko i intensywnie mieszać (najlepiej trzepaczką). Sos powinien mieć konsystencję płynną ale gęstą. Pod koniec wrzucić ser, mieszać tak długo jak się rozpuści. Doprawić do smaku.
Makaron odcedzić, włożyć do miski, wlać sos i dokładnie wymieszać.

Wychodzi 4-6 porcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz