Wołowina a'la Strogonow

Wiem, że niektórzy uważają za błąd śmiertelny wszelkie odstępstwa od oryginalnego przepisu dlatego nazywam to danie a'la Strogonow (i wiem również że poprawnie ta nazwa powinna brzmieć Bouef Stroganow a powszechnie stosowana nazwa została przyjęta z błędem).

Składniki

1kg wołowiny
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
2 średnie ogórki kiszone
1 łyżka musztardy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki śmietany
mąka
sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na paseczki. Oprószyć mąką i smażyć partiami na gorącym oleju. Cebule obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na tej samej patelni na której smażyło się mięso.
Do sporego rondla albo głębokiej patelni włożyć obsmażone mięso i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Podlać szklanką wody. Dusić ok. pół godziny na średnim ogniu. Dodać pokrojone w paseczki ogórki kiszone, musztardę i koncentrat i dusić do miękkości na wolnym ogniu (1-1,5h w zależności od jakości mięsa). W razie potrzeby podlewać wodą, tak aby mięso było przykryte. Pod koniec duszenia dwie łyżki sosu dodać do śmietany, wymieszać i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać.

Wychodzi: 6-8 porcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz