Wiem, że niektórzy uważają za błąd śmiertelny wszelkie odstępstwa od oryginalnego przepisu dlatego nazywam to danie a'la Strogonow (i wiem również że poprawnie ta nazwa powinna brzmieć Bouef Stroganow a powszechnie stosowana nazwa została przyjęta z błędem).
Składniki
1kg wołowiny
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
2 średnie ogórki kiszone
1 łyżka musztardy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki śmietany
mąka
sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na paseczki. Oprószyć mąką i smażyć partiami na gorącym oleju. Cebule obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na tej samej patelni na której smażyło się mięso.
Do sporego rondla albo głębokiej patelni włożyć obsmażone mięso i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Podlać szklanką wody. Dusić ok. pół godziny na średnim ogniu. Dodać pokrojone w paseczki ogórki kiszone, musztardę i koncentrat i dusić do miękkości na wolnym ogniu (1-1,5h w zależności od jakości mięsa). W razie potrzeby podlewać wodą, tak aby mięso było przykryte. Pod koniec duszenia dwie łyżki sosu dodać do śmietany, wymieszać i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać.
Wychodzi: 6-8 porcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz