Makaron all'Amatriciana

Tego dania (tradycyjnie podawanego z makaronem bucatini) spróbowałam w Rzymie. W Lulkowie budzi kontrowersje - ma zdecydowanych fanów i średnich entuzjastów.

Składniki

150g boczku lub pancetty
700 g passaty (to ze względu na to, że moje dzieci"nie lubią pomidorów, więc nie może być żadnych kawałków)
stary ser Pecorino (można zastąpić parmezanem, ja czasami stosuję Gran Padano z Lidla)
oliwa
bazylia
pieprz
ulubiony makaron

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić boczek. Jak będzie rumiany a część tłuszczu się wytopi wlać passatę. Dodać kilka listów bazylii i pieprz. Dusić ok. 15 min. W między czasie ugotować makaron, wymieszać z sosem, udekorować bazylią i posypać obficie serem.

Wychodzi: 4 porcje

Przed dodaniem pomidorów można wlać ok 2/3 szklanki białego wina, pogotować ok 5 minut i wtedy dodać pomidory. Można też przyprawić papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz