Nalewka świąteczna

Składniki

6 pomarańczy
3/4 szklanki cukru
1 laska wanilii
1 kawałek kory cynamonu
kilka goździków
300 ml spirytusu 70%
300 ml wody

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyć i sparzyć. Z 4 pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z wszystkich pomarańczy. Do garnka wlać wodę, sok, cukier, skórkę pomarańczową, połamaną korę cynamonu, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.Wlać spirytus. Przecedzić przez gęste sito, dodać korę cynamonu i wanilię i odstawić na 5 dni w zamkniętym naczyniu. Codziennie wstrząsać. Po 5 dniach powtórnie przecedzić i wlać do butelki.
Nalewka nie powinna za długo stać bo robi się gorzka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz