Królik z pieczarkami

Składniki

1 królik
1 kg małych pieczarek
2 cebule
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowce
posiekany świeży rozmaryn
bulion
śmietana kremówka
olej i masło do smażenia
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Królika podzielić na porcje, oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić sola i pieprzem, odstawić na chwilę. Obsmażyć na dużym ogniu, dodać przyprawy i zioła, zalac bulionem i dusić ok 1,5 godziny. Cebulę obrać i posiekać, pieczarki obrać. Zeszklić cebulę na maśle, dodać pieczarki, przyprawić sola i pieprzem i chwilę smażyć. Wlać śmietanę i dodać do królika na ok 15 min przed końcem duszenia.

Wychodzi: 4-6 porcji

Uwagi: Do duszenia królika można dolać szklankę białego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz