Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami

Teraz kontrpropozycja Okrasy do kurczaka z pomidorami i porami Pascala.

Tu link do oryginalnego przepisu.

Składniki


8 szt podudzi z kurczaka (albo pałek)
1 cytryna
8 łyżeczek miodu
5 łyżeczek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
olej

Sposób przygotowania


Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, przecisnięty przez praskę czosnek, paprykę i sok z połowy cytryny. Kurczaka włożyć do marynaty i odstawić do lodówki (ja na noc).
Do naczynia żaroodpornego wlać na dno odrobinę oleju. Włożyć kurczaka z marynatą i obłożyć pokrojonymi kawałkami cytryny.
Piec ok 40 min w 180 stopniach.

Wychodzi: 4 porcje

Mi ten kurczak bardziej smakował niż kurczak Pascala, natomiast Tata wolał tego drugiego.