Pierwszy przepis zaproponowany jest przez Pascala, tu link do oryginalnego przepisu.
Składniki
8 szt podudzi z kurczaka (albo jak ktoś woli pałek)
150 g suszonych pomidorów
3 pory
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżeczka suszonej bazylii
olej
masło
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, pora kroimy w grube półplasterki.
Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy a następnie odsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tłuszcz wrzucamy czosnek i cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pora. Po 2-3 minutach dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i bazylię. Warzywa przekładamy do kurczaka i podlewamy wodą (w oryginale piwem). Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.
Wychodzi: 4 porcje
Rodzicom bardzo smakowało, dzieci oczywiście nie chciały kapusty :)