Keftedes - greckie pulpeciki

Tydzień przed wyjazdem do Grecji zaczęliśmy się wczuwać w klimat i urządziliśmy sobie tydzień grecki.
Dzisiaj propozycja Pascala: Keftedes, czyli pulpeciki po grecku


Składniki

1/2 kg mięsa mielonego
60 g sera typu feta
4 kromki chleba pszennego albo bułki
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 cebula
2 szalotki
pęczek natki pietruszki
1 puszka posiekanych pomidorów
1 żółtko
oliwa
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sos:
Cebulę i szalotki obrać, pokroić na mniejsze części. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Wszystko wrzucić do malaksera i zmiksować.
Połowę mieszanki wrzucić na rozgrzaną w garnku oliwę. Chwilę podsmażyć, uważać, żeby się nie przypaliło. Dodać pomidory z puszki. Zostawić na małym ogniu. Po jakimś czasie dodać pół szklanki wody, doprawić do smaku i jeszcze chwilę gotować.

Pulpety:

Chleb obrać ze skórki, pokruszyć, włożyć do miski i zalać mlekiem. Po chwili dodać resztę mieszanki z malaksera, drobno pokrojony ser feta, żółtko i mięso. Wymieszać i doprawić cynamonem, solą i pieprzem. Uformować pulpety i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Usmażone pulpety włożyć do sosu i jeszcze ok 5-10 minut dusić.

Wychodzi: 4 porcje

Nam z Tatą bardzo smakowało, ale chłopaki są przyzwyczajeni do tych pulpetów i trochę marudzili.