Risotto po polsku

Wiem, że tradycyjne risotto robi się inaczej, stąd dopisek po polsku. To danie pamiętam z dzieciństwa, a teraz jest ulubioną potrawą Dużego Lulka.

Składniki


500 g łopatki wieprzowej
500 g pieczarek
1,5 szklanki surowego ryżu (najlepiej specjalnego do risotto)
3 szklanki bulionu
100 g koncentratu pomidorowego
starty żółty ser
natka pietruszki
olej
masło
sól, pieprz

Sposób przygotowania


Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle. doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości.
Jak będziemy mieli gotowe mięso i pieczarki, w garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wsypać opłukany, surowy ryż i chwilę smażyć ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać resztę bulionu i koncentrat pomidorowy. Zmniejszyć ogień i przykryć. Po ok 10 minutach dodać mięso wraz z sosem i pieczarki. Dusić aż będzie gęste, często mieszają aby się nie przypaliło. Następnie zdjąć z ognia, garnek owinąć ręcznikiem i włożyć do pościeli.
Odstawić na 1-2 godziny.
Podawać posypane żółty serem i posiekaną natką pietruszki.

Wychodzi: 4 porcje

Uwagi: To idealne danie na rodzinny weekendowy obiad. Mięso i pieczarki przygotowuję wieczorem poprzedniego dnia. Kiedy odłożę garnek do pościeli możemy wyjść na spacer albo na rowery, a po powrocie czeka na nas gorący obiad.