Chciałam jakoś urozmaicić niedzielny obiad i chyba się udało, bo Tata skomentował, że danie jak z najlepszej restauracji i zaoszczędziliśmy 500 zł :) A dzieciaki nie narzekały, że nie lubią ziemniaków, w końcu nie codziennie jedzą bezy na obiad :)
Składniki
1 kg ziemniaków
3 żółtka
3-5 łyżek masła (w zależności od upodobań)
gałka muszkatołowa
sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w posolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odcedzić i ugnieść na puree, dodać żółtko, masło, gałkę i ubić mikserem. Kiedy trochę przestygną (ale nie będą zimne) włożyć do szprycy do ozdabiania tortów (może być rękaw, albo mocny plastikowy woreczek z obciętym jednym rogiem). Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (albo wysmarowaną tłuszczem) formując bezy. Piec w 200 stopniach ok 10 min.
Wychodzi: 4 porcje