Ten sposób to fajne urozmaicenie zwykłej panierki z bułki tartej.
Składniki
1/2 kg kawałków kurczaka
1 litr maślanki albo jogurtu naturalnego
1 opakowanie krakersów
Sposób przygotowania
Kurczaka należy użyć takiego jakiego najbardziej się lubi. Mogą to być wyfiletowane udka albo piersi (wtedy kroimy na mniejsze kawałki). Mi najwygodniej użyć polędwiczek - wtedy ich nie kroję.
Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do miski, wlać maślankę (lub jogurt) dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Krakersy pokruszyć - sposób w jaki zrobiła to Nigella to włożyć do mocnej torebki foliowej (najlepiej strunowej) i potłuc tłuczkiem lub wałkiem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka wyciągać z maślanki i panierować w krakersach. Piec 20-30 minut (w zależności od wielkości).
Wychodzi: 4 porcje
Można podać z bezami ziemniaczanymi i sałatą.