Wracam do testowania przepisów z Kuchni Lidla. Dzisiaj propozycja Pascala: kurczak po indyjsku.
Mi bardzo smakowało, Tata kręcił nosem bo nie lubi curry, a chłopaki nie lubią i już. Ale goście byli zadowoleni :)
Składniki:
4 filety z kurczaka
150 g orzechów nerkowca
1 średnia cebula
30g świeżego imbiru
500 ml passaty
100 ml kremówki
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki masła
2 łyżki curry
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w kostkę i odłożyć na bok.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać starty imbir. Dodać cynamon, pieprz cayenne i curry. Smażyć ok 1 min. Dodać ocet winny, passatę, kremówkę i pół szklanki wody. Dusić ok 10 min. Dodać mięso i dusić do miękkości (ok. 10-15 min).
Orzechy nerkowca pokruszyć, połowę dodać do mięsa pod koniec duszenia a resztą posypywać porcje na talerzu.
Wychodzi: 4-6 porcji