Pavlova

Wyśmienity letni deser. Uwaga - szybko znika!

Składniki:

4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

1 kremówka + 1 łyżka cukru pudru
owoce (truskawki, jagody, maliny)

Sposób przygotowania

Do przygotowania Pavlovy najlepiej użyć robota kuchennego. Białka należy bardzo długo ubijać. Ponoć nie można piany zepsuć zbyt długim ubijaniem (mi się jeszcze nie udało) a im dłużej się ją ubija tym większa pewność, że beza wyjdzie taka jaka ma być: chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku.
Tak więc do robota wbijamy schłodzone białka i szczyptę soli. Ubijamy. Jak piana będzie prawie ubita dodajemy po trochę cukru. Ubijamy dalej ok 2-3 min, jak piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze ok 5 min.
Na blaszce kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy pianę tworząc okrąg o średnicy ok 20 cm. Staramy się wykonać przy tym jak najmniej ruchów. Bezę pieczemy w 120 stopniach 1h20 min (łatwo zapamiętać :) ). Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia (nie otwieramy piekarnika!).

Na schłodzoną bezę kładziemy ubitą śmietanę i dekorujemy owcami.

Wychodzi: 4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz