Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej w sosie pomidorowym

To przepyszne danie jadła u dalekich znajomych. Na tyle dalekich, że głupio mi było wprost poprosić o przepis, ale coś tam podpytałam i wyszło całkiem nieźle.

Składniki

2 piersi z kurczaka
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (opakowanie 100g)
4 pomidory
2 łyżki serka mascarpone
kilka listków bazylii
oliwa
sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i podzielić na 4 części: odciąć polędwiczkę, przekroić na pół a następnie grubszą część przekroić jeszcze w poprzek na pół. Wszystkie kawałki mięsa posolić (niezbyt obficie bo szynka jest słona), popieprzyć i zawinąć w plasterek szynki.
Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i smażyć kurczaka, po minut z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię wrzucić pomidory i gotować chwilę na mocnym ogniu. Jak zaczną się rozpadać doprawić cukrem i bazylią, dodać mascarpone, wymieszać i włożyć z powrotem mięso i podgrzać jeszcze ok. 1 minuty.

Wychodzi: 4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz