Kolejny cielak wylądował w zamrażarce, co zmusiło mnie do poszukiwania nowych sposobów na to mięso.
Składniki:
800 g cielęciny
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 marchewki
700g passaty pomidorowej
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżka bazylii
1 łyżka tymianku
oliwa
mąka
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Smażyć partiami na mocno rozgrzanej oliwie.
Na tą samą patelnię wrzucić pokrojona szalotkę i drobno posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę smażyć. Włożyć mięso i przyprawić solą i pieprzem.
Dodać przecier pomidorowy, wino, skórkę z cytryny i przyprawy.
Dusić do miękkości mięsa.
Wychodzi: 6 porcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz