Duszona cielęcina

Składniki

800g cielęciny na pieczeń
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 suszone grzybki
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
sól, pieprz
mąka
masło klarowane

Sposób przygotowania

Cielęcinę umyć, usunąć włókna, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i mąką i obsmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. W dużym rondlu podsmażyć cebulę, marchew i czosnek. Oprószyć mąką. Wlać dwie szklanki wody, włożyć mięso i przyprawy. Dusić 1-1,5h, w razie potrzeby podlewać wodą.

Wychodzi: 6 porcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz