Pulpety w sosie pomidorowym

Przepis znalazłam w internecie, pisany był na podstawie przepisu Nigelli.
Zmodyfikowałam go na potrzeby Lulkowa - czyli bez cebuli i czosnku.
Na dobre wszedł do naszego menu i gdyby nie kłopoty ze zdobyciem mielonego mięsa z kurczaka zajadalibyśmy się pulpeikami na okrągło :)

Składniki


Pulpety:
1 kg mielonego mięsa z kurczaka
1 włoszczyzna
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Sos:
1l przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka bazylii

 

Sposób przygotowania


Włoszczyznę obrać, umyć, włozyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować wywar.
Mięso przyprawić, wymieszać z jajkiem i bułką. Wyrobić masę i formować pulpety trochę większe niż orzechy włoskie.
Pulpety wrzucić do wywaru i gotować ok 10-15 min (w zależności od wielkości pulpetów).
Do drugiego garnka wlać przecier i wodę. Zagotować. Przyprawić i wlać mleko. Gotować ok. 20 min.
Pulpety przełozyć do sosu.
Podawać posypane parmezanem.

Uwagi: Robiąc sos, można zacząć od zeszklenia drobno posiekanej cebuli i czosnku na maśle.
W Lulkowie pulpety podawane obowiązkowo z makaronem spaghetti.
W oryginalnym przepisie do sosu wrzuca się surowe pulpety, ale podczas gotowania wytapia się tłuszcz i moim zdaniem gotowanie na osobnym wywarze (który po wszystkim wylewam bo jest tłusty) jest smaczniejsze.