Bardzo prosty przepis. Ja zawsze robię więcej i zamrażam na później. Z podanych proporcji wychodzą 2-3 keksówki.
Składniki
1 kg mąki
2 szklanki miodu
1 1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki masła
2 czubate łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
2 czubate łyżeczki kakao
1 szklanka wody
bakalie
Sposób przygotowania
3 łyżki cukru wsypać do sporego garnka, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając aż zrobi się karmel. Dolać wodę, miód i resztę cukru. Zagotować. Do przestudzonego ale ciepłego dodać masło i wymieszać. Do ostudzonego dodać resztę składników i wymieszać.
Formy (keksówki) wysmarować masłem i wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach minimum 1/2 godziny (sprawdzić patyczkiem czy gotowe).
Piernik można po przestudzeniu przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć powidłami. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz