Kurczak długo pieczony Nigelli

Moje popisowe danie dla gości. Naprawdę wyśmienite. I nie, nie zapomniałam o soli.

Składniki


2 kg udek z kurczaka
1 główka czosnku
2 cytryny
150 ml białego wina
oliwa
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz

Sposób przygotowania


Kurczaka umyć i osuszyć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym albo na blaszce, tak aby była jedna warstwa.

Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w ósemki i ułożyć pomiędzy kawałkami kurczaka.
Czosnek podzielić na ząbki, nieobrane powkładać pomiędzy kurczaka.
Całość posypać pieprzem i tymiankiem. Podlać winem i skropić oliwą.
Przykryć (ewentulanie przykryć folią aluminiową) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, ściągnąć pokrywkę (folię) i piec ok 45 (do zrumienienia).

Wychodzi: 6-8 porcji