Składniki
1 kg ziemniaków
1 jajko
ok. 2 szklanek mąki
20 dag boczku
sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Wbić jajko, dodać mąkę i 1 łyżeczkę soli. Zagotować wodę i na posolony wrzątek wykładać łyżką kluski. Po włożeniu do wrzątku nie powinny się rozpadać. Ciasto nie może być za gęste, bo kluchy będą twarde.
Ja zawsze stosuję metodę prób i błędów i jeżeli jest za rzadkie to dosypuję mąki.
Po wyłożeniu wszystkich kluch gotować jeszcze ok. 3-5 minut (w zależności od wielkości klusek).
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Polać odcedzone kluchy.
Podawać obowiązkowo z zasmażaną kiszoną kapustą.
Wychodzi: 4 porcje