Gulasz wołowy

Uwielbiam połączenie smaku wołowiny i cebuli. To chyba dwa najlepiej kompromitujące się składniki. A tu są jeszcze pieczarki...mmmm...pycha!

Składniki


70 dag mięsa wołowego
2 średnie cebule
40 dag pieczarek
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, mąka, śmietana, olej, masło


Sposób przygotowania




Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju, przełożyć do rondla i  doprawić solą i pieprzem. Na patelnie po smażeniu wlać szklankę wody, zagotować i przelać do rondla. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na odrobinie masła na patelni na której smazyło się mięso. Przełożyć do rondla. Pieczarki obrać i pokroić i podsmażyć na maśle. Przełożyć do reszty. Całość podlać wodą, przyprawić do smaku, dodać łyżeczkę musztardy i dusić na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie dodać śmietanę.

Najlepiej podawać z kluskami kładzonymi albo pyzami.