Zupa meksykańska

Zupa ta ma z Meksykiem tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Ale jakoś trzeba było ją nazwać. I właśnie pod tą nazwą u nas w Lulkowie funkcjonuje.
Polecam ten przepis bo jest niesamowicie prosty, szybki a zupa jest bardzo sycąca i wystarczy jako cały obiad. Najlepsza na zimowe wieczory.

Składniki


1/2 kg mięsa mielonego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 duży przecier pomidorowy (w butelce)

Sposób przygotowania



Mięso podsmażyć na oliwie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić fasolę i kukurydzę wraz z zalewą. Wlać koncentrat i drugie tyle wody. Wszystko zagotować i podgrzewać jeszcze ok. 15 minut.

Uwagi


To jest podstawowy przepis. Ale tę zupę bardzo łatwo zmodyfikować. Po pierwsze to wersja, w której jednym z konsumentów jest małe dziecko. A jak takiego nie ma to przyprawiam papryczką chili, czosnkiem albo tabasco.
Można też dodać pieczarki (dorzucam do mięsa przed fasolą i kukurydzą). Można dodać ryż i wtedy mamy gęstą potrawę jednogarnkową.