Duszona wieprzowina

Tę potrawę można przyrządzić z karkówki, łopatki albo szynki. Jak kto lubi.

Składniki


70 dag mięsa wieprzowego
3 suszone grzyby
przyprawa do mięsa duszonego Kamis
2-3 łyzki mąki
olej


Sposób przygotowania


Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsmażyć w rondlu na gorącym oleju. Posypać przyprawą i podlać wodą, tak aby połowa była przykryta. Dodać suszone grzyby. Dusić na małym ogniu ok. 2 godzin. Pod koniec duszenia wlać mąkę wymieszaną z zimną wodą i dokładnie wymieszać.

Podawać z ziemniakami albo kluskami.

Wychodzi: 4-6 porcji

Uwagi: Mięso najlepiej się kroi jak jest zimne. Ciepłe będzie się rozpadać. Dlatego najlepiej mięso ugotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Przed podgrzaniem pokroić na plastry.