Składniki
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 średnia cebula
2 nieduże ogórki kiszone
1 jajko
1 czerstwa bułka pszenna
1/2 szklanka mleka
bułka tarta
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ogórki kiszone i obraną cebulę bardzo drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mięso, ogórki, cebulę i odciśniętą bułkę. Wbić jajko i przyprawić. Wszystko dokładnie wyrobić. Jeżeli masa jest za rzadka można dodać bułkę tartą. Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Potem na małym ogniu gotować jeszcze ok. 15 minut.
Najlepiej podawać z ziemniakami albo ryżem
Wychodzi: 4-6 porcji