Ryba po grecku

Kolejna wigilijna potrawa, która zawsze jest na naszym stole.
Ja robię więcej farszu i zamrażam. Potem jak znalazł dla gości na kolację.

Składniki


1 kg filetów z ryby
2 cebule
1 kg marchwi
1/2 kg pietruszki
1/2 kg selera
2 koncentraty pomidorowe
2 kostki rosołowe
olej
sól, pieprz


Sposób przygotowania


Marchew, pietruszkę i seler oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o największych otworach. Cebulę obrac i pokroić w kostkę. W garnki rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać warzywa i chwilę podsmażać. Zalać 2 szklankami bulionu. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do samku solą i pieprzem, wymieszać i dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlewać bulionem.

Rybę usmażyć na oleju. Wyłożyć na półmisek i przykryć warzywami. Podawać na zimno.