Duży Lulek też za nią przepada i ciągle się dopytuje kiedy na obiad będzie "długi matalon".
Składniki
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 puszki krojonych pomidorów pelati
2-3 ząbki czosnku
oliwa
przyprawy do wyboru (tymianek, rozmaryn, oregano, estragon, bazylia - najlepiej świeże)sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszlić na oliwie. Dodać mięso i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 10 minut.
Dodać pomidory z puszki i przekrojone na pół ząbki czosnku. Pogotować ok. 15 minut.
Przyprawić ziołami (oczywiście nie wszystkimi na raz, ja robię dla urozmaicenia za każdym razem z czymś innym) i 2 łyżeczkami cukru. Chwilę gotować.Wyciągnąć czosnek i gotowe!
Podawać z makaronem spaghetti i parmezanem.
Wychodzi: 4-6 porcji