Kurczak z warzywami po chińsku

Wcześniej pisałam o zaletach, teraz o wadach kuchni chińskiej: ale się trzeba nakroić! Ten przepis jest drogą na skróty.


Składniki


2 filety z kurczaka
1 opakowanie mrożonej „mieszanki chińskiej”
1,5 łyżki octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki przyprawy „pięć smaków”
Olej do smażenia


Sposób przygotowania


Kurczaka pokroić w cienkie paseczki. W szklance wymieszać ocet, sos sojowy i przyprawę. Zalać kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki (niekoniecznie).
W woku rozgrzać olej. Powinien być bardzo gorący. Wrzucić kurczaka, mieszać aż będzie obsmażony ze wszystkich stron. Wrzucić mieszankę chińską i smażyć jeszcze nie dłużej niż 5 minut na trochę mniejszym ogniu.

Wychodzi: 6 porcji