Schab z porami po chińsku

Zaletą kuchni chińskiej jest prostota i krótki czas przygotowania potraw. Ponoć dlatego, że Chińczycy dużo pracują i nie mają już czasu na gotowanie. Czyżbym skądś to znała?


Składniki


30 dag schabu
2-3 pory
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka wódki
2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia



Sposób przygotowania


Schab opłukać, pokroić w plastry, następnie w paseczki. Wymieszać wódkę, sos sojowy, imbir, wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki. Por dokładnie umyć, pokroić w plastry o grubości 1/2 cm.
W woku rozgrzać olej. Powinien być bardzo gorący. Wrzucić mięso, obsmażyć ok. 2 minuty. Wrzucić por i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Wychodzi: 4 porcje