Bogracz

Po raz pierwszy robiłam wg przepisu na węgierski bogracz znalezionego w internecie. Od tamtego czasu mój przepis przeszedł ewolucję i coraz mniej ma wspólnego z daniem z Węgier. Taki mój europejski fusion.

Składniki


70 dag łopatki wieprzowej
2 papryki
3 marchewki
5 ziemniaków
250 g makaronu gwiazdki
pół opakowania papryki słodkiej w proszku
2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia


Sposób przygotowania


Mięso umyć, pokroić w kostkę. Zrumienić na gorącym oleju w dużym garnku. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i zalać szklanką wody. Dusić 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, uzupełniac wodę.
W międzyczasie przygotować warzywa.
Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Do mięsa wlać dwie szklanki wody. Dodać marchew. Po 10 minutach dodać paprykę i ziemniaki. Po 20 minutach wrzucić makaron. Gotować do miękkości makaronu, czesto mieszając żeby się nie przypaliło.
Najlepszy efekt jest jezeli przed podaniem na pół godziny garnek owinie się ręcznikiem i włoży do pościeli.

Wychodzi: 6 porcji