Składniki
24 dag gorzkiej czekolady
24 dag masła
24 dag mąki
16 dag cukru
6 białek
5 żółtek
1 łyżeczka cukru waniliowego
dżem morelowy
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło miksować chwilę mikserem. Dodać przestudzoną czekoladę i miksować aż składniki dokładnie się połączą. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować.
Biaka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować. Dodać cukier waniliowy i miksować tak długo aż piana będzie gładka i sztywna. Następnie dodawać po jednej łyżcze piany do masy czekoladowej i delikatnie mieszać. Jak dodmy całą pianę, przesiać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Tortownicę posmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec godzinę w 200 stopniach.
Po przestudzeniu przeciąć na pół i posmarować dżeem morelowym. Wierzch również posmarować. Całość polać polewą czekoladową