Imbirowa kaczka Nigelli

Idealna potrawa na romantyczną kolację we dwoje. Albo czworo....

Składniki


4 kacze piersi
2 pomarańcze
ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru
1 czerwona cebula
olej

Sposób przygotowania


Pomarańcze wyszorować, sparzyć, obrać ze skórki. Ze skórki usunąć białą część i pokroić w paski. Do miski włozyć pociętą skórkę, wycisnąć sok. Dodać posiekaną w kostkę cebulę i starty imbir.

Piersi umyć, osuszyć i ponacinać skórkę. Włożyć do marynaty i odłożyć na noc do lodówki.
Piersi smażyć na rozgrzanym oleju, obracać tak aby obydwie strony się zrumieniły (ok. 15 minut).

Podawać z sałatą, a w Poznaniu obowiązkowo z pyzami.

Wychodzi: 2-3 porcje