Cielęcina pod beszamelem

Kolejny przepyszny przepis od mojej Babci. Świetnie nadaje się na wystawny obiad.

Składniki


1 kg cielęciny (najlepiej górki)
1/2 kg pieczarek
20 dag sera żółtego
olej do smażenia
masło do smażenia
sól, pieprz
Sos:
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
1 szkalnka mleka
1 szklanka rosołu
1 łyżka soku z cytryny



Sposób przygotowania


Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Cielęcinę obsmażyć na rumiano, podlać wodą i dusić do miękkości (w zależności od kształtu mięsa od 1,5h-2h).
Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 20 minut, w razie potrzeby podlać wodą.
Mięso pokroić w plastry. Najłatwiej to zrobić jak jest zimne, więc ja przygotowuję mięso dzień wcześniej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu wyłożyć pieczarki.
Zrobić sos:
W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Do zasmażki dodawać stopniowo zimnego rosołu i mleka. Energicznie mieszać trzepaczką. Dodać soku z cytryny, ewentualnie doprawić do smaku (np. solą, gałką muszkatołową). Doprowadzić do wrzenia i wylać na mięso i pieczarki. Następnie polać całość sosem z duszenia mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20-30 minut (w zależności czy mięso było ciepłe czy zimne) w 170 stopniach.

Podawać z ziemniakami albo pieczywem i sałatą..

Wychodzi 8-10 porcji.