Teraz prawdziwe pole do popisu. Muszę zrobić zapasy, póki taka rozmaitość produktów...
Składniki
30 dag schabu
zielona część selera
natka pietruszki
zielona część pora
2 kalarepy
1 mała cukinia
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Mięso umyć, pokroić w plastry i zalać 1 litrem wody. Dodać ziele i liść i zagotować. Ściągnąć łyżką ścięte białko.
Warzywa umyć, obrać, pokroić w dość duże kawałki. Wszystko za wyjątkiem cukini włozyć do garnka. Gotować na wolnym ogniu aż będzie półmiękkie. Dodać cukinię pokrojoną w plastry (razem ze skórką). Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Z garnka wyciągnąć mięso, marchew, kalarepę i ziemniaki. Pokroić w kostkę. Resztę zmiksować. Dodać pokrojone warzywa, mięso i masło.
Wychodzi: 12 porcji po 180g
Uwagi: resztę włoszczyzny (marchew, korzeń selera i pietruszki) zużyć oczywiście na kolejną zupkę - u mnie była z dynii.