Zielona zupa jarzynowa dla niemowlaka

Mały Lulek juz wprawdzie niemowlakiem nie jest, ale nadal uwielbia koło południa zjeść sobie zupę.
Teraz prawdziwe pole do popisu. Muszę zrobić zapasy, póki taka rozmaitość produktów...

 

Składniki


30 dag schabu
zielona część selera
natka pietruszki
zielona część pora
2 kalarepy
1 mała cukinia
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania


Mięso umyć, pokroić w plastry i zalać 1 litrem wody. Dodać ziele i liść i zagotować. Ściągnąć łyżką ścięte białko.
Warzywa umyć, obrać, pokroić w dość duże kawałki. Wszystko za wyjątkiem cukini włozyć do garnka. Gotować na wolnym ogniu aż będzie półmiękkie. Dodać cukinię pokrojoną w plastry (razem ze skórką). Gotować jeszcze ok. 10 minut.

Z garnka wyciągnąć mięso, marchew, kalarepę i ziemniaki. Pokroić w kostkę. Resztę zmiksować. Dodać pokrojone warzywa, mięso i masło.

Wychodzi: 12 porcji po 180g

Uwagi: resztę włoszczyzny (marchew, korzeń selera i pietruszki) zużyć oczywiście na kolejną zupkę - u mnie była z dynii.